Swimrunner – Eva Fridman

Posted on januari 5, 2015

Följer man taggen #swimrun på Instagram dyker där snart upp ett vad som alltid ser ut att vara ett energifyllt ansikte påväg ut i löpspåret, påväg att dyka i bassängen eller coacha simcoachen.se-adepter. Ansiktet sitter på ingen mindre än Eva Fridman – tjejen som deltagit i alla ”Öloppet” som hittills arrangerat och som dessutom kan stoltsera med en vinst och en andra plats.

evafridman-225x300.jpgEva Fridman – vem är du?
Snart 44 årig kvinna från Göteborg. Brinner sen många år tillbaka för löpning men sen två år tillbaka även för simning och även detta i kombo: swimrun.
Började med löpning för att besegra min astma tyvärr något jag fortfarande kämpar med.
Precis som Winston Churchill älskar jag champagne och håller hans ord högt: Never ever give up! Skriver bloggen Fit-Eva (sen kan man ju diskutera hur fit jag egentligen är).

Hur kom du in på det här med Swimrun?
Via en god vän som heter Patrik. Han övertalade mig att vi skulle köra ihop premiäråret av Öloppet 2012. Varken han eller jag kunde crawla och hade nog underskattat utmaningen det var. Patrik kollapsade på Sjumansholmen och fick åka ambulansbåt.
Senare samma år på hösten blev jag kontaktad via min blogg av en tjej som heter Maria. Hon hade kört mixedklassen och sett mig under loppet och tänkt: Henne vill jag köra med nästa år.
Jag minns att hon skrev: Vill du vinna Öloppets damklass och gå sub-6h?
Jag undrade vem denna galning var och vi träffades. Resten är historia. 2013 vann vi damklassn på 5.59:58

Vilket är ditt bästa Swimrun-minne?
Två lopp från 2014.
1. Utö Swimrun i maj. Tuffaste terränglöpningen jag gjort på en swimrun. Minns att jag förbannade loppet och kallade det ett j-vla terränglopp, ingen swimrun, haha. Gjorde det ju inte lättare att vi hade HEL våtdräkt då vi var rädda för att frysa då det var 9 grader i vattnet. När vi gick i mål hade vi tagit ut oss helt. Både kroppsligt och mentalt och att sen få gå upp på stenpallen utanför Utö Värdshus var ren glädje.
2. ÖtillÖ. Så vackert! Att få starta dagen i denna vackra natur! Vi körde inte för full maskin då vi fegade lite då det var långt och var rädda för att inte orka och det gjorde att vi kunde ta in mer än vad vi brukar göra när vi kör på hårdare.
Tuff bana och långt och trots stukad fot och mycket smärta i slutet så var det så mycket glädje under dagen som jag alltid kommer ta med mig.

Det blev en andraplats i Öloppet ifjol men ni ledde tävlingen från Styrsö och fram till Sjumansholmen innan sista simningen, vad hände på slutet där?
Vi var trötta och Maria hade dessutom en infektion i kroppen (hon kollapsade i mål). Vi valde bort linan på sista simmet och kom ifrån varandra. De var duktiga simmare och fick energi när de insåg att de kunde gå om oss. De såg redan hur trötta vi var på Vrångö. Hade det blivit spurtstrid på sista löpsträckan hade vi inte kunnat sätta emot. Surt ja, men vi var glada att slå vår tid från 2012 med 33 min med en sjuk lagmedlem.

Hur ser planerna ut inför säsongen 2015?
Vi ska köra Utö Swimrun, Kustjagaren, Öloppet och förhoppningsvis ÖtillÖ om vi kommer med.

Till sist – vilket är ditt bästa träningstips om man nu vill prova på swimrun?
Träna på just swimrun ihop med din tävlingspartner. Vi har kört många swimrunpass runt Sisjön här i Göteborg sen vi började. När vi gjorde det 2013 var det många som glodde men i år har hundägare och badgäster blivit vana då det blivit sån boom.

Läs också:

Skotest – Nike Free RN Distance