Swimrunner – Mårten Westlund

Posted on maj 24, 2015

Mårten Westlund – berätta för oss, vem är du? 

Jag är en 38-årig fyrbarnspappa från Göteborg. Jag ska snart börja nytt jobb som kommunikationschef på Västsvenska Handelskammaren efter att ha arbetat i byråvärlden under de senaste 10 åren.

Hur hamnade du på startlinjen på ditt första Swimrun?

Jag genomförde min första Ironman 2010 och blev helt tagen av denna fantastiska sport, men utmaningen var hela tiden att få tillräckligt med tid i cykelsadeln. Med fyra barn är utmaningen att få in tid till träning. Nyckeln för mig har varit att stoppa in träningen i moment som jag måste göra såsom att ta mig till och från jobbet, springa till affären istället för att gå etc. På sommaren är vi mycket vid vattnet och jag har för vana att simma minst en km varje dag.  Med cykeln lite undanställd letade jag och min träningskompis Fredrik Hägglund efter ett swimrunlopp på västkusten, vi hade läst om ÖtillÖ och plötsligt en dag läste vi om att Öloppet skulle gå för första gången. Sommaren 2012 stod vi på startlinjen och efter det var vi helt sålda på denna underbart brötiga sport.

 

Av alla sporter – varför just swimrun?

Kombinationen av bröööt, långdistans och variationen mellan att springa och simma är underbar. Sedan att man gör det i lag gör det så mycket roligare. Det krävs verkligen att man samarbetar och utnyttjar varandras styrkor för att överbrygga varandras svagheter. Det känns som en opolerad sport vilket jag verkligen gillar.

 

Vilket är ditt bästa swimrun-minne? 

Öloppet är klassikern men det starkaste minnet är från i somras då vi körde Xterra Swimrun i Norge. Det var en intimt liten grupp startande, en fantastisk bana och rejält långt. Vi siktade på att gå under 10 timmar och lyckades med det med en marginal på bara 4 minuter. Den känslan var helt fantastisk.

 

Varför tror du swimrun växer så i popularitet?

Jag tror många triatleter tycker det är lite skönt att lämna lite av prylhetsen som omgärdar cyklingen samtidigt som många löpare ganska lätt kan gå en crawlkurs och bli duktiga swimrunners. Tröskeln är ganska låg och att det verkar så jädra kul och är en stark naturupplevelse där man pressar ur allt ur kroppen.

 

Hur ser planerna ut inför 2015? 

2015 har vi ett antal lopp på listan, säsongen inleds med Borås Swimrun (ett riktigt brötigt lopp som man bara måste vara med på) sedan följer Farleden, Öloppet, Xterra swimrun och sedan får vi se – i januari får vi resultatet av ÖtillÖ-lotteriet. Vi håller tummarna.

 

Till sist, ditt bästa tips i växlingarna? 

Hjälp varandra upp ur vattnet och var försiktiga, det är väldigt lätt att stuka en fot. Sedan måste jag ju tipsa om att använda lina, denna underbara hjälp. Man får ut mycket mer ur laget om man använder lina i löpning och simning.