Xterra Swimrun Danmark

Posted on maj 24, 2015

Det finns rykten om ett Swimrun i Danmark – kan du berätta mer om tävlingen?

Ja, äntligen kommer swimrun till Danmark. Lördag en den 19 September, 2015 kommer att blir datumet för den första swimrun-tävlingen i Danmark. Xterra Nordic står bakom tävlingen, efter stor succé med deras första swimruntävling i Norge och off-road triathlon i Norden 2014 arrangerar det nu ett danskt swimrun!

Hur kommer evenemanget att bli? Hur mycket löpning vs. simning?

Tävlingen kommer att äga rum i och runt Randers belägnet på Jylland, och är ett samarbete mellen Xterra och oss, Sören Engholm och Maj-Britt Klok –www.swimrunners.dk. Vi väljer att hålla samma förhållande mellan löpning och simning som på de swimrunt-ävlingar som vi har deltagit.

Xterra Swimrun Danmark är en stor möjlighet för nya och erfarna swimrunners att få testa sig själva. Själva tävlingen kommer att bli utmanande med 34 km terränglöpning och 5km Open Water simning (ca 80% och 20%) med 8 växling mellan simning och löpning. Den längsta löpingen är 8 km, den längsta simning 900 meter. Lufttemperaturen i September är i genomsnitt 12 och 16 grader och vattentemperaturen kommer att vara ungefär densamma.

Kan ni berätta lite mer om området där det är tänkt att tävlingen ska genomföras?

Starten går 10 km utanför Randers på den vackert belägna Fussingø, där skog omger sjön och inbjuder till vackra terränglöpning och simning. Därifrån sätts kursen mot Randers genom vacker natur och simning i den legendariska Gudenaa. Gudenaa är 158 km och är den längsta floden/älven i Danmark. Vi har valt att placera 5-6 simningar iGudenaa innan målet nås på ‘Justesens Plæne’ – en gräsmatta mitt i centrum av Randers. Singel trail stigarna i Fussingø-skogen där en stor del av banan går är skyddat naturområden med vacker men svår och kuperad terräng.

Vad kan man förvänta sig som deltagare?

En vacker och välorganiserad tävling i en makalöst vacker natur! Man kan som lag förvänta sig ett tufft lopp – men med lite lättare simningar i sjön och nedströms vid Gudenaa. Första gången en tävling hålls finns det oftast en mysig och trevlig atmosfären bland deltagarna. Vi hoppas att detta kommer också karakteriseras för Xterra Swimrun Danmark och att tiden på året, 19 septemeber, kommer locka swimrunners från våra nordiska grannländer att avsluta sin swimrun-säsong i Danmark med oss!