Sofia Demnert – Min swimrunutrustning

Posted on maj 24, 2016

Sofia Demnert kör hårdare och fler simpass än de flesta andra. Här delar hon med sig av sina bästa utrutsningstips.

För att prova på swimrun behöver du egentligen inte mer än ett par skor, en lämplig sjö med vacker natur samt ett glatt humör. Svårare är det inte.

Ska du däremot köra ett lopp finns det ofta vissa saker som är obligatoriska, t ex våtdräkt, visselpipa, karta, kompass, 1:a hjälpen och en lagkompis. Utöver det som är obligatorisk brukar det även specificeras väldigt tydligt vad som är tillåtet, men alltså frivilligt. Även detta kan skilja sig åt mellan tävlingar, så glöm inte kolla upp det innan.

En viktig faktor som påverkar valet av utrustning är förstås temperaturen, såväl i luften som i vattnet. En strålande solig och varm fredag som denna känns min planerade utrustning för Stockholm Swimrun imorgon lite väl varm, men jag vill gärna testa det jag har tänkt använda under Engadin swimrun, där vattentemperaturen kan ligga på 9-12 grader. Vad som verkligen får hänga med under morgondagens lopp återstår att se.

Min utrustning, som du ser på bilden ovan, består av följande:

1. Badmössa – Tillhandahålls ofta av arrangören på tävlingar, men annars bör du använda något färgglatt.

2. Bandana – Gjord i neopren och är skön att ha om det är kallt i vattnet. (Ej att förväxla med en banana.) Dessutom liten och smidig att ta med sig. Kan ersättas med neoprenhuva, men oftast behövs inget mer än badmössan.

3. Öronproppar – Kan minska yrsel vid uppstigning och hjälper mig mot sjösjuka om det är mycket vågor.

4. Goggles – Det finns hur många modeller som helst, från under hundralappen till flera hundra kronor. Välj ett par du och din plånbok trivs med.

5. Sport-BH – Välj en som inte suger åt sig för mycket vatten. Finns i merino som värmer även när det är blött, vilket kan vara skönt om det är kallt i luften eller vattnet.

6. Merinolinne – För att hålla värmen.

7. Karbinhake – Att fästa paddlarna i midjebältet med om du inte vill använda dem.

8. SPIbelt – Midjebälte med plats för energi eller obligatorisk utrustning. Du kan även fästa paddlarna eller dolmen i detta.

9. Paddlar – För bättre grepp i vattnet och snabbare simning.

10. Småbyxa i merino – Håller stjärten varm!

11. Dolme – Förbättrar flytläget i vattnet. Jag har borrat hål i min och fäster den med en lina runt låret. Har även en lina runt dolmen som jag fäster runt midjebältet, vilket håller dolmen på plats bättre under löpningen.

12. Elastisk lina – Håller ihop mig och min lagkompis och gör att vi kan hjälpas åt att dra varandra på land och i vatten. Den som ligger bakom har det lättare. Fästes med karbinhake eller liknande i midjan.

13. Våtdräkt – Att tveka inför att klippa sönder ett plagg du just har betalat en ansenlig summa pengar för är helt naturligt, men korta ben underlättar löpningen otroligt mycket. En swimrundräkt har dragkedja fram för att man lätt ska kunna öppna upp under löpningen. Min swimrundräkt från Head har dessutom två insydda fickor, fäste för lina fram och bak samt visselpipa på främre dragkedjan. Lång eller kort ärm är, som så mycket annat, en smaksak.

14. Kompressionsstrumpor i merino – Återigen, merino för värmen. Knähöga strumpor eller calf sleeves (vet faktiskt inte vad det heter på svenska) skyddar dessutom smalbenen mot revor från naturen.

15. Avklippta benen från våtdräkten – För flytläget och för att hålla värmen.

16. Skor – Välj ett par med låg våtvikt och bra grepp på hala klippor. Mina favoriter är inov8 x-talon 190.

När jag körde mitt första swimrunlopp – Ångaloppet 2012 – så hade jag och min lagkompis Linda inte mycket mer än ett par bra skor, badmössa och simglasögon på oss. Vi skuttade över klipporna, vi bröstsimmade simsträckorna och vi kom väl nästan sist. Men vi hade så förbannat jäkla roligt! Det var en fantastisk och naturnära upplevelse tillsammans. Och det är det swimrun handlar om för mig. Att uppleva naturen och att ha förbannat jäkla roligt med en vän. Krångligare behöver det inte vara.