Bröderna Bäver

Posted on juni 21, 2016

Omslagsfoto: ÖTILLÖ / Jakob Edholm

Varifrån kommer namnet Bröderna Bäver ifrån? Och hur känns det att vinna Utö Swimrun? Och var dyker bävarna upp mer i sommar?

Bröderna Bäver – vilka är ni egentligen?

Vi är uppvuxna i Lagga som ligger ca 3 mil söder om Uppsala. Lars läser till läkare vid Karolinska Institutet och Jonas jobbar som AT-läkare vid länssjukhuset i Kalmar. Idrottsmässigt kommer vi båda från simmarbakgrund från början och har båda tävlat på SM-nivå för Upsala SImsällskap. Lars slutade simma då han ryckte in i lumpen som Röjdykare och kom på den vägen i kontakt med Marin 5-kamp där han tävlat på internationell nivå och bland annat vunnit VM 2012.

Bäver-kopplingen – är det att ni har stora tänder och bygger bo i vattnet eller var kommer lagnamnet ifrån?

Ja vad ska man säga. Vår gemensamma Swimrun-karriär började som en present från Lars till Jonas. Jonas fick då i uppgift att bestämma ett lagnamn och tog Bröderna Bäver lite ur luften. Önskar att det fanns en roligare historia bakom än så 😀

Nu har det gått en tid men stort grattis till vinsten! Hur känns det så här ett par veckor efteråt?

Det känns väldigt bra! Vi har ju kört några Swimrun-lopp tidigare år och kände att vi ville göra lite av en satsning i år för att se vad det kunde ge för resultat så det var en grymt bra känsla att få en så bra start på säsongen.

Hur la ni upp taktiken inför loppet?

Vi tänkte redan från början att vi ville göra vårt egna lopp och inte luras med i ett väldigt högt tempo om något lag skulle ”rusa”. Samtidigt siktade vi ju på en bra placering så vi ville försöka ligga med i täten redan från början och kanske kunna ta rygg på ett bra simlag någon av de första simningarna.

När kände ni att ”vi tar nog hem det här”?

Efter ca halva loppet när man kommer ut på den längsta löpsträckan och det mesta av den tunga terrängen är avklarad. På den sträckan börjar man känna sig ganska tung i kroppen men då började vi få rapporter om att vi drygade ut ledningen. Då började vi känna att det här går nog vägen om vi inte krampar eller skadar oss.

Vilka andra lopp får vi se er köra i sommar? Kör ni ÖTILLÖ i September?

De lopp vi kör tillsammans är Kustjagaren i Karlskrona 2 juli, Amfibiemannen utanför Norrtälje 29 juli och sen blir det naturligtvis ÖtillÖ i september 🙂