Swimrunner – Maja Nygren

Posted on juni 7, 2016

Maja Nygren – berätta, vem är du?

Sen tre tillbaka är jag Umeåbo men sen 35 år tillbaka är jag en äkta naturromantiker. Mitt instagramflöde fullkomligt svämmar över av naturbilder i motljus. Sen är jag en person som ofta nämner ordet rörelseglädje. Det kanske låter pretentiöst men det är det som driver mig. Det finns så mycket som är roligt och spännande här i livet så varför ödsla sin fritid på det som inte är mindre stimulerande. Drivet efter att upptäcka i samband med skiftarbete och småbarnsliv gör att jag knappt förstår vad andra menar när de pratar om monoton vardag. Här hemma rör vi oss på många olika sätt och långt ifrån träningsscheman. Att röra på sig är en livsstil och ett äventyr.

majanygren

Du körde Höga Kusten Swimrun förra året? Ryktet säger att vågorna var hemska! Hur var loppet?

Höga kusten Swimrun blev en fin upplevelse på många sätt. Jag hade en ny swimrunpartner och nu hade vi många timmar framför oss att lära känna varandra. Sen gillar jag väder och när jag får ta i lite extra. Men visst blev jag nervös (läs rädd) när alla prognoser skvallrade om ovädret som skulle dra in. Konstigt nog så var fjärilarna i magen helt borta när det bara var en halvtimme kvar till start. Samtidigt som vågorna slog in på stranden med en väldig kraft så kapitulerade jag inför rädslan och tänkte att nu är det som det är, och nu måste vi passa på att uppleva. Så här i efterhand är jag väldigt tacksam över att det var så vågigt och stökigt eftersom jag numera har mycket större tilltro till min simförmåga.

Höga kusten är bedövande vackert och gänget som ordnade loppet ska ha en stor eloge. När det blåste för mycket så tog de beslutet att vända oss deltagare vilket kändes tryggt. Även om det hade varit roligt att se hela banan så fick vi nu se den första vackra halvan två gånger.

Vad planerar du att köra för lopp i sommar?

I sommar blir det Ångaloppet och Västerås swimrun. Ska verkligen bli roligt eftersom det även är ett tillfälle för mig att umgås med en av mina bästa vänner som bor i Stockholm. Det hade varit väldigt roligt att köra flera lopp men Umeå ligger lite avsides när det kommer till mindre Swimrunlopp. Självklart så hade jag gärna kört Höga Kusten Swimrun igen men tid och partner saknas.

Vad ser du mest framemot under Swimrun-säsongen 2016?

Jag hoppas verkligen att även Umeåborna kan få upp ögonen för hur fantastiskt roligt och enkelt det är med Swimrun. Det skulle vara väldigt roligt att få lite träningskompisar även här i stan. Sen ser jag väldigt mycket fram emot en sommar där jag kan upptäcka nya sjöar, öar och skogar. För det bästa är ju att det inte behövs något lopp för att upplevelsen ska bli fin. Swimrun är väldigt enkelt för oss i Sverige som har så mycket vatten och skog.

Är du nöjd med dina träningsförberedelser inför sommaren?

Eftersom jag tränar utomhus året runt så blir aktiviteterna helt beroende på säsong. Jag bor vid en sjö, en myr och granne med mycket skog. Den bakgården bjuder in till väldigt varierande träningspass. Hela vintern har det blivit mycket skridskor och skidor men nu har isen har släppt taget om sjön så har jag kommit igång med simningen igen. Eftersom jag inte är så prestationsinriktad så räcker de förberedelserna och jag är extremt tacksam över att kroppen är hel och frisk.

Vilket är ditt bästa swimrun-träningstips?

– Ta det för vad det är. Du har den tid du har att lägga ner på din aktivitet. Ta med familjen och lämna pulsklockan hemma. Smutsa inte ner träningen genom att stressa efter ett schema. Och prova att strunta i prestationsångesten.
– Gör det inte krångligare än vad det behöver vara. Se bara till att kom ut.

Men inget av ovanstående är ju något bekymmer när det handlar om Swimrun – som förutom träning innehåller så fantastiskt många naturupplevelser.