Fredrik Axegård om andra platsen i Utö Swimrun

Posted on juni 8, 2016

Vi fick tag i Fredrik Axegård, en av två ur laget Team RunFast77 som slog till med en andra plats i herrklassen på Utö förra helgen för att höra lite om hur tankarna gått efter racet och hur de tränat för att bli snabbare och farligare i swimrun-racen i år.

Först och främst grattis till en fin andra plats i herrklassen på Utö Swimrun! Den klassiska sportfrågan – hur känns det såhär lite drygt en vecka efteråt?

Tack! Det känns fantastiskt! Träningsvärken har lagt sig och insatsen har börjat sjunka in. Vi hade hoppats på att komma topp 10 och kvala in till ÖtillÖ. Det blev ju bättre än så. Det ger såklart självförtroende inför kommande tävlingar.

Var det här Utö-premiären?

Ja, det var första gången.

Du och din Swimrun-partner Alex slog till med en sjunde plats på Amfibiemannen ifjol, hur har ni tränat annorlunda inför i år jämfört med ifjol?

Vi märkte förra året på Amfibiemannen att vi låg bra till löpmässigt men tappade alldeles för mycket på simningen så vi har tränat mycket mer simning än förra året. Det har betalat sig verkar det som.

Ni började relativt starkt och sen ökade ni – var det taktiken från början eller hur tänkte ni innan start?

Taktiken var att vara med från början och trycka på skapligt på de lättare partierna på löpningen. Det var ju första gången vi körde Utö så vi visste inte riktigt vad som väntade. Vi höll ett jämnt tempo hela vägen, men var ganska krokiga sista löpningarna…

En vanlig träningsvecka – hur ser den ut för dig?

Det blir ca 3-4 simpass på mellan 2-5000 m och 3-4 löppass i olika former. Mycket tröskel. Både jag och Alex tränar i snitt en timma om dagen totalt sett över året ungefär.

Hur ser Swimrun-säsongen ut framöver?

Nu hägrar Stockholm swimrun med Alex sedan åker jag till Scilly med Stefano Prestinoni. Efter det blir det Amfibiemannen med Alex. En favorittävling och i år ska vi jaga Bröderna Bäver…
Vi avslutar med ÖtillÖ i september som det ser ut just nu.

Kommer vi få se dig och Alex på startlinjen på Utö nästa år igen?

Självklart! Det var en riktigt positiv upplevelse!

Omslagsbild: Jakob Edholm /ÖTILLÖ Utö 2016