Simrunners – State of the Sport 2016

Posted on juli 4, 2016

Att swimrun är en växande sport råder det inga tvivel om. Från att ha varit en lite udda företeelse som försiggick en gång om året ute i det Stockholmska-kustbandet har det blivit närmast folkrörelse med tävlingar varje helg under hela sommarhalvåret, ofta till och med flera tävlingar samma dag.

Men vilka är det egentligen som kör swimrun? Är det fler män än kvinnor som utöver swimrun? Hur ser åldersfördelningen ut? När började den stora massan att tävla i swimrun? Och vilken utrustning använder de som kör swimrun? Vi var helt enkelt nyfikna på att undersöka en rad frågor kring sporten och skapade därför i slutet av maj ett ganska enkelt enkät och försökte sprida det över internet för att samla in data kring swimrunners. Och resultatet är här!

Men innan vi börjar med resultatet så är det värt att prata lite kring hur insamlandet gick till. Enkäten spreds främst via Facebook. Det är totalt 267 personer som har svarat på enkäten men en del har droppat av längs frågorna och 238 är de antal som fullföljt hela enkäten. Vi vet att det är långt ifrån alla som utövar swimrun i Sverige så enkäten och dess svar får ses mer som en fingervisning än en absolut sanning. Viktigt att poängtera.

Det här är version 1.0 och tanken är att följa upp med en ny enkät i vinter. Synpunkter på enkäten tas tacksamt emot!

Swimrun

Cirkeldiagram med könsfördelning

Könsfördelningen är enligt ovan och kanske inget vi blev jätteförvånade över men samtidigt lite ledsna över. Varför är det inte fler tjejer som kör swimrun? Swimrunbloggen har skrivit om det och här känns det som att vi är många som behöver ta ett större ansvar för att få en bättre könsfördelning i sporten. Vårt än så länge modesta bidrag är att försöka lyfta fram damprestationer och att alltid rapportera damresultaten först. Kanske inget revolutionerande men många bäckar små.

 

Stapeldiagram över åldersfördelningen

Swimrun är en sport för de medelålders. För män är medelåldern för en swimrunner 41. Hos kvinnor 39. Om det är 40-årskrisen som spelar in låter vi vara osagt men klart är det är en sport som uppskattas av människor ”mitt i livet”.

Om vi tittar geografiskt verkar folk främst bo kring storstäderna, det stämmer också väl med vår egen besökstatistik på sidan.

  1. Stockholms Län
  2. Västra Götalands Län
  3. Skåne Län

4,5 swimruns har den genomsnittlige swimrunnern kört hittils.

Året för swimrunpremiär

2012 är året då swimrun når early adopters. Det sammanfaller med starten av Ångaloppet (2011) och Öloppet (2012) som med sina tävlingar breddar sporten och gör att människor som avskräcks av ÖTILLÖs brutala distans hittar till fenomentet swimrun. ÖTILLÖ grundlade sporten, Ångaloppet och Öloppet byggde på den grunden så att säga.

De flesta som svarat på vår enkät gjorde sin debut 2015. Vi vågar påstå att 2015 var året swimrun gick från en marginalsport till en mainstreamsport, antalet tävlingar fullkomligen exploderade 2015 och den trenden håller i sig även i år.

Den tesen stöds om vi tar in mer oberoende data. Nedan är en graf över hur ofta ordet swimrun nämnts på sociala medier, i bloggar och på digitala nyhetssiter. Från att ha varit enstaka inlägg börjar det försiktigt bubbla kring swimrun 2012 för att sakta växa sig större och fullkomligen explodera sommaren 2015. Trenden pekar på ett ännu större intresse i år.

Swimrun på sociala medier

Öloppet är det lopp flest håller som favorit-swimrun.

Och Öloppet är också det lopp flest tänker delta i under 2016 med Stockholm Swimrun som god tvåa.

Hur utövas swimrun?

Fast partner

De flesta har inte en fast swimrun-partner när de kör lopp. Här tror vi det det finns utvecklingspotential för sporten. Rimligtvis borde det gå bättre och bättre om man gick ihop med samma partner lopp efter lopp?

Våtdräktsdiagram

De flesta använder en våtdräkt specielt anpassad för swimrun och föga överraskande är det Head som är den stora spelare in sporten med Orca som god tvåa. Vi imponerades över någon som i fritextsvaret i kategorin ”Annat märke” hade svarat: Jag har sytt min egen. Hardcore!

Swimrunner Utrustning

Utrustningen är intressant! Paddlar är mer ett måste än dolme och lina använder relativt många. Vi undrar om den där 1% som bara använder det på löpsträckorna är en trollning eller om det faktiskt är så att någon bara kör löpning med lina men inte simning. Vanligast är att man kopplar i och ur sig.

 

Skomärke

Om man pratar träningsskor så brukar man normalt sett tänka på jättar som Nike och Adidas. Men i swimrun-världen är det andra märken som tar för sig. Störst är inov-8 och Icebug som verkligen marknadsfört sig som swimrun-skor. Adidas är inte ens med på listan!

GPS

De flesta kör med GPS-klocka och där är det Garmin som fullständigt dominerar på handleden. Hela 67% av de som kör med klocka har en Garmin. Här har de andra lite marknadsföring att göra.

Träningsmängd

De flesta tränar 6-10 timmar per vecka vilket väl får anses som bra med tanke på ”mitt i livet”-kategorin som de flesta tillhör med allt vad det innebär med jobb och familj. (Vi generaliserar grovt men det finns visst statistiskt stöd för påståendet)

Sammanfattning

Män i 40-årsåldern. Är det den typiska swimrunnern? Och har man någon gång varit på en swimrun-tävling så är det lätt att tro på den datan. Men här tror vi att den gradvis förändring kommer att ske och att vi bara sett början. I en kommentar om vad som är värst med swimrun säger en respondent: Den manligt dominerande macho-kulturen, vithetshavet och överrepresentationen av välbeställda stortstadsbor. Att bredda sporten bortifrån det här är en utmaning men också något som måste till om sporten ska bli bred och folklig.

Varför den skall bli det? Mer utövare betyder mer pengar in till sporten och mer pengar in till sporten betyder att vi kan få se mer professionella swimrunners vilket rimtligtvis borde betyda att vi får se mer spektakulära racetider och nya häftiga lopp.

Intressant är också att se hur sporten utvecklas hittills och det med sådan precision går att se när sporten i princip föddes. Det tycker vi är häftigt!

Det ska också bli kul och se hur den här enkäten utvecklas över tid och hur svaren ändras och detaljer justeras i takt med att sporten blir mer och mer etaberad.

Hela resultatet från enkäten finns öppet och publikt att ta del av. Alla svar är CC-BY swimrunners.se dvs. du kan fritt använda dem, laborera och publicera dem så länge du slänger in en länk till swimrunners.se